Kullandığım Terapi Yöntemlerim > Çocuk Merkezli Oyun Terapisi
Oyun çocuklar için kendilerini ifade etmenin en rahat yoludur. Oyun sırasında çocuk yaşadığı olayları tekrar ve istediği gibi deneyimleyebilir, kendi ihtiyaçlarını farkına varabilir, yaşadığı problemlerin, çatışmaların üstesinden gelebilmek için farklı alternatifler üretebilir. Oyun çocukları özgür kılan bir ortam sunar ve çocuk, oyun sırasında yaratıcılığını geliştirme olanağı bulur. Oyunun çocuk üzerindeki tüm katkılarını göz önünde bulundurarak oyunların çocukların gelişimini desteklediğini söyleyebiliriz. Oyun oynayan çocuk hem bilişsel, hem sosyal-duygusal hem de motor gelişimini destekler.
Bazen anne-babalar çocuklarını anlamakta ve onlara ulaşmakta güçlük çekerler. Aslında çocuklar oyunları ile çok bizlere çok şey anlatır ve sağlıklı bir ortam sunulduğunda çocukların oyunlarından onların yaşadıkları kaygı, öfke ve benzeri birçok duygu hakkında ipuçları yakalamak mümkündür. Oyunun tüm yararlarını göz önünde bulundurduğumuzda terapistin yardımı ile onlar üzerinde rahatlatıcı etkileri ve sorunları azaltmaya yönelik katkıları olduğunu kesin olarak söylememiz mümkündür.
Çocuk merkezli Oyun Terapisi tekniği, çocuğun kendi problemlerini çözebilme becerisi olduğuna inanır. Samimiyet ve koşulsuz kabul ilkelerine dayanarak kurulan iletişim çocuğun kendini daha rahat ortaya koymasına yardımcı olur. Seni olduğun gibi kabul ediyorum mesajını çocuğa veren bu yöntemde çocuk gerçek yaşamda onay almadığı ancak ihtiyaç duyduğu birçok davranışı özel oyun odasında sergileyebilir. Özel oyun odasında bu ihtiyacını doyum sağlayan çocuğun davranışları gerçek yaşamda gözlemlenebilir biçimde azalır. Çünkü çocuk merkezli oyun terapisi çocukların duygularını daha iyi anlamalarına ve ifade etmelerine, problem çözme becerilerinin gelişimine sorunlu davranışları azaltmalarına, çatışmalarla başa çıkmalarına, özgüvenlerinin artmasına ve özkontrollerini geliştirmelerine yardımcı olur.